✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 75,-

Drie algemene inzichten

Elk kind is uniek. Of het je eerste of je vierde kindje is, het is altijd een beetje opnieuw starten, want elk kind heeft zijn eigen “handleiding”.

Om je met betrekking tot het voeden van je kindje zoveel mogelijk op weg te helpen, biedt Mama Deli in samenwerking met Vicky De Beule, erkend (kinder)diëtiste, jou dit voedingsschema aan. Het is geen one-size-fits-all, dus lees het eerder als een leidraad die eventuele vragen, onzekerheden of twijfels bij jou kan wegnemen.

Onderstaand voedingsschema heeft als doel jou competenter te doen voelen in het ouderschap op het vlak van voeden. Op die manier zal ook jouw kindje steeds competenter worden in het leerproces van proeven en eten.

DRIE ALGEMENE INZICHTEN

Vooraleer je in dit schema duikt, delen we graag 3 belangrijke inzichten met je.

  1. Aangeboren zelfregulering

Elk kind bezit vanaf zijn geboorte over een zelfregulering, die aangeeft wanneer hij hongerig is en wanneer hij verzadigd is. Deze aangeboren eetvaardigheid mag je als ouder koesteren en zoveel mogelijk intact laten. Ondanks dat de inname van je kind van maaltijd tot maaltijd, van dag tot dag, van week tot week en zelfs van periode tot periode kan en zal verschillen, reguleert zijn lichaam perfect deze inname en zal je kindje precies zoveel eten als dat het nodig heeft om zijn persoonlijke groeicurve te volgen. Vertrouw je kindje zoveel mogelijk in deze vaardigheid en volg zijn signalen van honger en verzadiging, los van alle voedingsschema’s, etiketten, richtlijnen, (ongevraagd) advies en tips!  

  1. De Regel van de Gedeelde Verantwoordelijkheid

Deze regel stelt dat ouders beslissen wat, waar en wanneer er gegeten wordt en het kind beslist of en hoeveel het van het aangebodene eet. Wanneer je deze regel respecteert, respecteer je de hierboven vermelde aangeboren zelfregulering van je kind. De regel laat toe dat je kind optimaal functioneert en groeit in het leerproces van proeven en eten. Tot en met het eerste levensjaar voed je nog op vraag, dat wil zeggen dat er in de waar er gegeten wordt en wanneer er gegeten wordt, nog niet een structuur of ritme zitten. Vanaf 1 jaar schuift je kindje mee aan tafel en dan geldt de Regel van de Gedeelde Verantwoordelijkheid voor de volle 100%. Hoe beter je hem toepast, hoe beter je de fundering legt voor het uitbouwen van een gezonde relatie met voeding en eten bij je kind, nu en later.

  1. De voedingsdriehoek betekent gaan voor onbewerkt, plantaardig en variatie

We eten met zijn allen te veel vlees en te weinig peulvruchten, fruit, groenten, volle granen, noten(pasta’s), pitten en zaden. Gelukkig werd in de nieuwe voedingsdriehoek de hele plantaardige laag bovenaan geplaatst, zodat die boodschap duidelijk is.

Hoe meer variatie, hoe evenwichtiger je voedingspatroon. Zorg daarom voor een regenboog in je karretje, aan de kassa en op je bord. Zo weet je dat je voldoende varieert en je lichaam niets te kort komt. Lukt dit niet élke maaltijd, geen probleem! Ons lichaam zit geniaal in elkaar, waardoor je het gerust wat op langere termijn kan zien. Het mooiste bewijs daarvan is dat je best eet volgens de seizoenskalender[1], waardoor je bepaalde groenten en fruitsoorten meer zal eten in bepaalde periodes ten opzichte van andere periodes doorheen het jaar, maar je jezelf een gevarieerde inname garandeert over een langere termijn.   

  1. EHBO - cursus

Wij raden ouders aan om een EHBO-cursus te volgen specifiek voor zuigelingen en kinderen. Ook indien je die reeds volgde in het verleden, is het een goed idee om deze nog eens te herhalen. In dit type cursus leer je het onderscheid tussen kokhalzen en verslikken kennen. Dat wordt straks belangrijk bij het opstarten van vaste voeding. Dankzij deze cursus weet je ook exact wat je moet doen indien je kindje zich zou verslikken[2].

In dergelijke cursus leer je ook adequaat reageren op vergiftiging, brand- of andere wonden.

[1] Voorbeeld seizoenskalender: https://www.velt.be/kalenders-van-velt

[2] Hier alvast een YouTube filmpje hieromtrent: https://www.youtube.com/watch?v=TYievcK4Lmk

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Levering in Vlaanderen

Op dit moment leveren alleen in Vlaanderen

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen