✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 75,-

Voedingsschema voor baby van 0 tot (4)/6M

Eerst en vooral van harte proficiat!

Elk kind is uniek. Of het je eerste of je vierde kindje is, het is altijd een beetje opnieuw starten, want elk kind heeft zijn eigen “handleiding”.

Om je met betrekking tot het voeden van je kindje zoveel mogelijk op weg te helpen, biedt Mama Deli in samenwerking met Vicky De Beule, erkend (kinder)diëtiste en auteur van het boek Ik lust dat niet, jou dit voedingsschema aan. Het is geen one-size-fits-all, dus lees het eerder als een leidraad die eventuele vragen, onzekerheden of twijfels bij jou kan wegnemen.

Onderstaand voedingsschema heeft als doel jou competenter te doen voelen in het ouderschap op het vlak van voeden. Op die manier zal ook jouw kindje steeds competenter worden in het leerproces van proeven en eten.

VOEDINGSSCHEMA

Tot de leeftijd van 6 maanden heeft je kindje alleen melkvoeding nodig. Het maakt niet uit of het exclusief borst- of flesvoeding is of een combinatie van beide. Soms echter zijn er redenen om reeds te starten voor 6 maanden met vaste voeding.

Deze fase bespreekt énkel de exclusieve borst- en/of flesvoedingsfase. Is je baby tussen 4 en 6 maanden en is er een medische of andere reden om de vaste voeding op te starten?  Dan verwijs ik je graag met betrekking tot de opstart van vaste voeding door naar de volgende voedingsfase (link naar VOEDINGSFASE 2 : (4)/6 MAANDEN - 8 MAANDEN)

MAAGCAPACITEIT

Nu je weet dat je kindje over een aangeboren zelfregulering bezit en het zelf perfect aanvoelt of en hoeveel honger het heeft, willen we ook even de maagcapaciteit van je kindje tonen over de periode 0 tot 6 maanden.

 • Bij geboorte: 5-7 ml (de grootte van een knikker)
 • Op dag 3: 22-27 ml (de grootte van een pingpongbal)
 • Op dag 10: 40 ml
 • Op 1 maand: 60 ml (de grootte van een ei)
 • Op 6 maanden: 100 ml

We hopen dat - wanneer je deze cijfers ziet en je in het moederhuis een vooraf gevuld flesje met flesvoeding van 60 ml aangeboden krijgt vanwege het verplegend personeel - je weet dat dit niet “op” hoeft. Sterker nog, niet op kan! De maag kan wel wat rekken, dit is ook heel normaal, want dit rekken zorgt voor het afgeven van verzadigingssignalen maar het toegediend volume mag je kindje geen ongemak of erger, pijn veroorzaken.

Enerzijds is de maag van je baby nog erg klein, anderzijds groeit je baby in zijn eerste levensjaar exponentieel: hij verdubbelt tot verdrievoudigt zijn geboortegewicht. Deze twee gegevens zorgen ervoor dat je kindje zeer frequent langs de energietank moet baseren met realistische volumes die rekening houden met de maaginhoud. Kortom: je zal je kindje zeer regelmatig en op vraag voeden tijdens deze periode.  
 

VOEDINGSSCHEMA OP FLESVOEDING

Tot de leeftijd van 12 tot 18 maanden bied je je kindje aangepaste melkvoeding aan, in het geval dat je niet wil/kan kiezen voor borstvoeding. Tussen 0 en 6 maanden gaat het in dit geval om zogenaamde STARTvoeding.

Voedingsschema’s op flesvoedingen vertrekken (meestal) van het gewicht van de baby en het aantal voedingen per 24 uur. Als dat het geval is, houdt het schema geen rekening met de leeftijd en dus ook niet met de maaginhoud van een baby. Je mag ervan uitgaan dat een baby in zijn eerste levensmaand gemiddeld acht tot twaalf voedingsmomenten per 24u vraagt. In de daaropvolgende 5 maanden evolueert dit naar 6 tot 12 voedingen per 24u. Dat aantal is heel normaal en in lijn met zijn natuurlijke maagcapaciteit.

Met andere woorden: door regelmatig(er) kleine hoeveelheden te drinken, wordt de natuurlijke maagcapaciteit niet geforceerd. Biedt om deze reden niet minder dan 6 flesvoeding aan tot de leeftijd van 6 maanden. 

Wie voor borstvoeding kiest, maakt zich vaak ongerust over het feit of zijn kind wel voldoende binnen heeft. Of niet te veel. De precieze hoeveelheid inname is immers veel moeilijker na te gaan dan bij flesvoeding. Desniettemin kan zowel over- en ondervoeden bij beide type voeding voorkomen.

Los van het type voeding is het mogelijk dat na een warme dag, na een periode van ziekte, na een dag vol prikkels, na een vorige maaltijd waarbij veel of juist heel weinig gedronken is, of gewoon omdat vandaag niet gisteren is, je kind meer of minder drinkt. Zolang jij de signalen van honger en verzadiging leest, interpreteert en respecteert, is dat allemaal prima! Zo help je je kind om een goede relatie met voeding op te bouwen en gezonde eetvaardigheden te ontwikkelen. Je kindje kan daardoor gestaag groeien en zijn persoonlijke curve volgen.

VOEDINGSSCHEMA IN LIJN MET MAAGCAPACITEIT

Hieronder een overzichtje van hoeveel gemiddeld volume melkvoeding (flesvoeding of afgekolfde borstvoeding) je kan aanbieden per keer, verspreid over het gemiddeld aantal voedingen.

Hou vooral voor ogen dat je kindje uniek is en dit enkel een richtlijn is van gemiddelden. Lijkt je kindje niet verzadigd, geef dan nog wat bij. Anderzijds weet je nu ook dat het niet de bedoeling dat het flesje (telkens) leeg is. Wie finaal over zijn totale inname beslist, is … inderdaad, je kindje! Groeispurtjes vragen meestal om een tijdelijke hogere inname. Verwacht je aan een hogere vraag rond de leeftijd van 7-10 dagen, 2-3 weken, 4-6 weken en 3 maanden. 

 • De eerste dagen:
  15 ml per keer.
  Voeden op vraag van je kindje.
  Tip: de eerste dagen mag je bekijken als oefendagen, het is erg wennen allemaal voor allebei! Maar zoals steeds: oefening baart kunst, leg je kindje regelmatig aan en vraag op tijd om raad en hulp, zodat je goed en met vertrouwen start.
 • De daaropvolgende dagen tot en met maand 1:
  Rustig opbouwen van 15 ml over 30 ml naar 90 ml per keer, verspreid over gemiddeld 8 tot 12 keer per 24u.
  Voeden op vraag van je kindje.
 • Maand 2:
  90 ml tot 120 ml per keer, gemiddeld 6 tot 12 voedingen per 24u.
  Voeden op vraag van je kindje.
 • Maand 3 & 4:
  90 ml tot 150 ml per keer, gemiddeld 6 tot 12 voedingen per 24u.
  Voeden op vraag van je kindje. 
 • Maand 5 & 6:
  90 ml tot 180 ml per keer, gemiddeld 6 tot 12 voedingen per 24u. 
  Voeden op vraag van je kindje. 

EXTRA WATER

Tussen de 0 en 6 maanden heeft je kindje geen extra water nodig. Maakt het koorts, is het een warme dag, of heeft het last van diarree, krijgt het nog steeds voldoende vocht binnen via de borst- of flesvoeding. Biedt dus gerust op dit soort dagen regelmatiger een voeding aan. Heeft je kindje een grote(re) dorst, zal het hierop ingaan en drinken wat nodig blijkt om die dorst te lessen.

SUPPLETIE

 1. VIT K wanneer je borstvoeding geeft
  Je kindje krijgt een eenmalige prik bij de geboorte of je kan ook verkiezen om dit supplement oraal toe te dienen. Indien je voor deze laatste optie gaat, kan je hetzij dagelijks druppeltjes hetzij wekelijks een ampul (2 mg) toedienen en dit tot de leeftijd van 3 maanden. Geef je naast borstvoeding minstens 1x per 24u een flesvoeding is er geen vit K suppletie nodig.
 2. Vit D bij zowel borst- als flesvoeding
  De richtlijn van Kind en Gezin zegt hier 400 IE oftewel 10 microgram tot en met 6 jaar. En dit dus onafhankelijk van welk type voeding je geeft en ook los van de eventuele vit D suppletie door de moeder. De Hoge Gezondheidsraad raadt dit aan tot de leeftijd van 10 jaar.
 3. FLUOR
  Vanaf de eerste tanddoorbraak - en dit kan in de eerste 6 maanden reeds doorkomen ga je poetsen met een fluorhoudende tandpasta geschikt voor deze leeftijd.

  VAAK VOORKOMENDE ONGEMAKKEN
 1. Krampjes

  Krampjes komen vaak voor in deze periode en dit zowel bij fles- als bij borstgevoede baby’s. De meest voorkomende oorzaak is het te veel lucht happen tijdens de voedingen. Kijk dus zeker goed na of je baby goed aanhapt aan de borst (helemaal vacuüm) en of het speentje van de fles helemaal gevuld is. De American Academy of Pediatrics raadt aan om een baby te laten boeren tijdens het wisselen van de borst of na elke 60 à 80 ml bij flesvoeding.

 2. Teruggeven

  Net zoals krampjes is ook teruggeven in deze periode vaak voorkomend en nog het meest voorkomend in de periode tussen 3 en 4 maanden. Enkele tips die je kan toepassen:
  - kijk goed naar je kindje, laat het drinken als het alert en wakker is, maar nog niet overstuur (huilen). Op die manier zal het op een rustige manier de voeding aanvatten. Laat het ook maar zoveel drinken als dat het zelf aangeeft. Let dus goed op de verzadigingssignalen, zoals bv. het wegduwen van de fles/borst of het wegdraaien van het hoofdje, het fronsen van de wenkbrauwen, het uitlopen van melk uit de mond, het spreiden van vingers/tenen of het krommen van de rug.
  - biedt regelmatiger een voeding aan met een kleiner volume.
  - laat je kindje boeren tussendoor en hou het een tijdje rechtop na de voeding.
  - let zoals hierboven aangegeven op het goed aanhappen bij borstvoeding of een gevulde speen bij flesvoeding.

 3. Huilen

  Je baby moet aan zoveel nieuwe dingen wennen en ook zoveel nieuwe prikkels ervaren. Je zou voor minder overdonderd zijn! Hij kan zich bovendien nog maar zeer beperkt uitdrukken, waardoor huilen een vaak voorkomend communicatiemiddel is. Of het nu om honger, vermoeidheid of een natte pamper gaat! Aan de hand van een huilkaart[3] kan je het huilgedrag in kaart brengen en vaststellen of het normaal of eerder afwijkend is met betrekking tot de leeftijd. Zo huilt een kindje bv. gemiddeld 1,5u per dag na 3 maanden, terwijl het gemiddeld 2,5u huilt rond de leeftijd van 6 weken: de zogenaamde Ook bij fysieke of mentale sprongen die je kindje meemaakt, is het heel normaal dat je baby meer dan anders huilt. Dit is vaak rond respectievelijk 2, 4 en 6 maanden. Denk dus niet te snel aan voeding als oorzaak van dit huilen of twijfel vooral niet te snel aan jezelf!

Volg je alle tips op en blijven de ongemakken aanhouden, aarzel dan niet en raadpleeg je kinderarts, vroedvrouw of andere deskundige met kennis van zaken.

INDIKKEN VAN MELK & DOORSLAPEN

Het indikken van de melk (met zetmeel, johannesbroodpitmeel of natriumcarboxymethylcellulose) heeft geen invloed op het doorslapen.

In het geval van indikken met zetmeel, ga je het aantal kcal bijna verdubbelen. Nu je weet dat je kind een aangeboren zelfregulering heeft, gaat je kind in principe nog maar de helft drinken van dat met zetmeel ingedikte flesje, want de melk verzadigt veel sneller. Dit maakt dat het uiteindelijk net evenveel kcal binnen krijgt, tenminste wanneer je de zelfregulering respecteert en niet aanstuurt op het drinken van evenveel volume dan wanneer het niet ingedikt is. Drinkt het dezelfde hoeveelheid dan is de kans groot dat het een te grote inname heeft voor zijn gewicht en dat kan op termijn tot overgewicht leiden.

Het natuurlijk en met de leeftijd mee evoluerend slaap- en wakkerritme van je kind heeft zijn fysiologisch nut. Daarom is het niet aangewezen om hierin proberen in te grijpen door het indikken van de melk. Het is bovendien ook niet bewezen dat deze handeling effectief zou helpen.

Ook interessant

Ben je benieuwd wat het voedingsschema van je baby de volgende maand is? 
Bekijk dan het voedingsschema voor baby’s van (4)/6 - 8 maanden oud. 

Wil je een overzicht van alle voedingsschema’s zien?
Dat kan hier: voedingsschema voor baby's. 
Wil je de combinatiesmaken van Mama Deli in huis halen?
Dat kan hier: Mama Deli babyvoeding kopen

Geraadpleegde bronnen voedingsschema’s

Sites:
https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/aanbevelingen-hgr

https://www.gezondleven.be/files/voeding/Gezond-Leven-2017-gezond-weekmenu.pdf

https://www.kindengezin.be

https://plantbasedjuniors.com

https://eetexpert.be/

https://www.gezondleven.be/

https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9285_voedingsaanbev_16122016_a5.pdf

https://snugglesanddreams.mykajabi.com/preventie-moeilijk-eetgedrag

 

Boeken:

Albrecht, J. (2016). Het gewicht van Vlees. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers

Belgische Voedingsmiddelentabel, 5de editie, 2013
De Beule, V. (2021). Ik lust dat niet. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers
Demeyer, R. & Tommelein, E. (2022). Eet Als Een Expert Mini. Amsterdam: Bart Mol
Satter, E. (2005). Your Child’s Weight. Helping Without Harming. Birth Through Adolescence. Madison: Kelly Press.

Schittekatte, N. (2021). Slaap, baby, slaap. Tielt: Lannoo.

[1] Voorbeeld seizoenskalender: https://www.velt.be/kalenders-van-velt

[2] Hier alvast een YouTube filmpje hieromtrent: https://www.youtube.com/watch?v=TYievcK4Lmk

[3] https://www.kindengezin.be/sites/default/files/2021-05/Huilkaart.pdf

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Levering in Vlaanderen

Op dit moment leveren alleen in Vlaanderen

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen