✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 75,-

Voedingsschema voor baby's 8M - 12M

Elk kind is uniek. Of het je eerste of je vierde kindje is, het is altijd een beetje opnieuw starten, want elk kind heeft zijn eigen “handleiding”.

Om je met betrekking tot het voeden van je kindje zoveel mogelijk op weg te helpen, biedt Mama Deli in samenwerking met Vicky De Beule, erkend (kinder)diëtiste en auteur van het boek Ik lust dat niet, jou dit voedingsschema aan. Het is geen one-size-fits-all, dus lees het eerder als een leidraad die eventuele vragen, onzekerheden of twijfels bij jou kan wegnemen.

Onderstaand voedingsschema heeft als doel jou competenter te doen voelen in het ouderschap op het vlak van voeden. Op die manier zal ook jouw kindje steeds competenter worden in het leerproces van proeven en eten.

VOEDINGSSCHEMA

Brood

Vanaf deze leeftijd kan je brood aanbieden. Je kan afwisselen met het aanbieden van korstjes en het zachte kruim van het brood. Zo leert je baby beide kennen en kan het eraan wennen. Van zodra je start met boterhammen kan je ook starten met beleg. Maar beleg is geen must! Je kan ook gewoon een stukje fruit, rauwe groentjes, een heerlijk soepje of al eens een eitje (dat liefst van een blije kip afkomstig is ;) aanbieden bij brood.

Wil je toch graag het korstje besmeren of de zachte kruim beleggen? Kies dan best voor gezonde, plantaardige alternatieven en hou zoveel mogelijk rekening met het lijstje van verboden middelen (zie verder)

 Enkele voorbeelden:

 • Schijfjes of geplet vers fruit (denk aan banaan, kiwi, aardbei….)
 • Zelfgemaakte groentespreads[1]
 • 100% notenpasta'ss of sesampasta's
 • Zelfgemaakte guacamole of hummus
 • Zelfgemaakte appel- of andere vruchtenmousse, zonder toegevoegde suiker
 • Plantaardige margarine. Besmeren met een beetje plantaardige boter is sowieso een goed idee, want jonge kinderen hebben veel gezonde vetten nodig als energiebron.

Je start best met een broodmaaltijd ’s morgens. Het is niet meer dan een half of 1 sneetje lichtbruin of volkoren brood[2], en dit kan zeker in combinatie met een melkvoeding. Van zodra de broodmaaltijd 's morgens vlot loopt, kan je na verloop van tijd ook 's avonds een melkvoeding vervangen door een boterham.

Je kan ook een papje van melkvoeding klaarmaken met voorgekookte fijne kindermelen of -granen (zonder toegevoegde suikers). Gebruik hierbij de lauwe melkvoeding als basis om de granen of melen in op te lossen. Ook niet-voorgekookte melen en granen (denk aan griesmeel, teff) zijn geschikt om een papje te maken.

Vaste voeding

Ben je gestart met groentepap en fruitpap? Dan kan je vanaf nu geleidelijk aan deze vaste voeding steeds grover aanbieden. Ga met andere woorden over van fijn en geplet voedsel naar grover en geprakt voedsel. Daarnaast kan je ook stukjes aanbieden. Je kindje zal zeker geïnteresseerd zijn in jouw voedsel dus ‘s avonds aan de familiemaaltijd kan je je kindje zeker enkele stukjes van jouw voedsel als extra hapjes aanbieden! 

Ben je tijdens de vorige fase goed en met vertrouwen gestart met de Rapley methode? Dan kan je kindje geleidelijk aan evolueren van stukjes van ongeveer de grootte van een volwassen vinger naar stukjes die de grootte hebben van een kikkererwt.

Zo evolueert je kind min of meer naar onderstaand schema tegen het einde van zijn eerste levensjaar.

Voorbeeldschema : 11 M
 07.00 u.: melkvoeding + broodmaaltijd

 09.30 u.: stukjes fruit

12.00 u.: warme maaltijd in (grove) stukjes

15.30 u.: broodmaaltijd + melkvoeding

17.00 u.: hapjes mee-eten aan de familiemaaltijd

19.00 u.: melkvoeding

Dit is een voorbeeldschema. Jouw kind en zijn ontwikkeling is uniek en kan dus zeker ook afwijken van dit schema.

In het algemeen kan je stellen dat aan het einde van het eerste levensjaar de meeste kindjes 5 à 6 maaltijden consumeren:

 • 1 broodmaaltijd
 • 1 warme maaltijd
 • 1 fruitmoment
 • 2 à 3 melkvoedingen.

Voeden gebeurt in principe nog steeds op vraag, ondanks het feit dat kinderen die naar de opvang gaan meestal al (veel) eerder in een vast(er) eetritme zitten. Wat voor alle kindjes opgaat is de Regel van de Gedeelde Verantwoordelijkheid: je kindje kiest of en hoeveel het eet van wat jij aanbiedt.

Met betrekking tot de melkvoeding bedraagt de minimum aanbevolen hoeveelheid borst- en of flesvoeding tot de leeftijd van 12 maanden 500 ml/dag. Maar ook dit kan verschillen van kind tot kind en hangt uiteraard ook af van de hoeveelheid energie die een kind uit de vaste voeding haalt. Een gestage groei van je kind zal aangeven dat je kind voldoende energie haalt uit de vaste voeding enerzijds en de melkvoeding anderzijds. 

Welke voedingsmiddelen zijn verboden voor mijn baby?  

 • Ultra-bewerkte voeding (wegens ongezond en het ontwikkelen van chronische ziekten op langere termijn)
 • Bewerkt rood vlees (wegens ongezond en het ontwikkelen van chronische ziekten op langere termijn)
 • Bewerkte vleesvervangers (wegens teveel zout, wordt afgeraden onder de 4 jaar)
 • Honing (wegens risico op botulisme)
 • Gesuikerde dranken (wegens risico op tandcariës, peuterdiarree en het ontwikkelen van overgewicht en chronische ziekten op langere termijn)
 • Hele noten (wegen verstikkingsgevaar), geef ze in de vorm van pasta's of poeder.

En verder :

 • Harde rauwe groenten of fruit, zoals wortel en appel, kan je vanaf 8 à 10 maanden raspen.
 • Rijst- en rijstproducten: max 1 keer per week (wegens de aanwezigheid van het semi-metaal Arseen)
 • Toegevoegd suiker en zout: zoveel mogelijk vermijden
 • Venkelthee (het venkelżaad zou kankerverwekkend zijn, de groente zelf bevat geen enkel risico)

BORST - EN FLESVOEDING

Ook tijdens deze voedingsfase haalt je kindje het merendeel van zijn energie-inname uit de borst- en/of flesvoeding. Ook wanneer de vaste voeding goed werd opgestart in de vorige voedingsfase en - op volwaardige wijze - 2 melkvoedingen vervangt. De minimum hoeveelheid borst- en of flesvoeding bedraagt tot de leeftijd van 12 maanden 500 ml/dag.

Tot de leeftijd van 12 tot 18 maanden bied je je kindje aangepaste melkvoeding aan, in het geval dat je niet wil/kan kiezen voor borstvoeding. Vanaf 6 maanden gaat het in dit geval om zogenaamde OPVOLGmelk. Dit neemt niet weg dat je ook nog steeds STARTmelk kan geven. Van beide type flesvoeding is de samenstelling wettelijk geregeld. Je mag dan ook gerust zijn dat ze van hoge kwalitatief zijn. Dit houdt ook in dat andere zuivelproducten (zoals bv. yoghurt) nog niet geschikt zijn voor je kind op deze leeftijd. Dit omwille van een te hoog eiwitgehalte, en te weinig vitamines, mineralen en onverzadigde vetten. 

WATER

Naast de minimum hoeveelheid van 500 ml/dag aan borst- en of flesvoeding en de vaste voeding die beide ook vocht bevatten, heeft je kindje nood aan extra vocht. Ga voor plat, mineraalarm water. Water is nog steeds de beste dorstlesser en je bouwt aan een gezonde eetgewoonte, ook op lange termijn. Je kan dit geven bij de vaste voeding of tussendoor aanbieden. Zeker bij warm weer, koorts of diarree is dit aangeraden. 

Als tweede optie kan je babythee geven, zonder zoetstof (honing, suiker) of vers, ongezoet fruit- of groentesap ter afwisseling. Je vindt ook kant-en-klare fruitsappen in de babyafdeling.

Ook een portie soep kan vanaf 9 maanden een vochtaanbrenger zijn. Gezien het hoge watergehalte vervangt een portie soep geen portie groenten. Je kindje zal door het volume een gevulde maag ervaren, maar slechts weinig calorieën opnemen. Soep is daarom eerder geschikt als bijgerecht bij de broodmaaltijd dan als voorgerecht bij de warme maaltijd. De maag van je kind is nog klein en de groei exponentieel, dus je voorziet best nutriëntdense voedingsmiddelen met voldoende vetstof. Dit wil zeggen dat het met een relatief klein volume voor een nog kleine maag voldoende calorieën binnenkrijgt. Op 12 maanden bedraagt het maagvolume van je kind 150 ml.

 
BEKER

Vanaf 8 maanden kan je kindje normaal gezien zelfstandig drinken uit een beker. Dit wil zeggen dat je ook de melkvoeding kan aanbieden in een bekertje als onderdeel van de broodmaaltijd.

SUPPLETIE

1. Vit D bij zowel borst- als flesvoeding 
De richtlijn van Kind en Gezin zegt hier 400 IE oftewel 10 microgram tot en met 6 jaar. En dit dus onafhankelijk van welk type voeding je geeft en ook los van de eventuele vit D suppletie door de moeder. De Hoge Gezondheidsraad raadt dit aan tot de leeftijd van 10 jaar.

2. FLUOR
Vanaf de eerste tanddoorbraak ga je poetsen met een fluorhoudende tandpasta geschikt voor deze leeftijd.

3. IJZER
Vanaf 6 maanden zat je baby zo goed doorheen zijn reserve ijzervoorraad en werd het noodzakelijk om dit via voeding aan te bieden. Dit kan, ook in deze fase, door middel van ijzerrijke voeding en/of aangepaste melkvoeding. Zoals in de andere voedingsschema ’s vermeld staat, bevat STARTmelk een lager ijzergehalte i.v.m. de gemiddelde OPVOLGmelk, omdat die ervan uitgaat dat de ijzervoorraad bij je kindje op die leeftijd nog aanwezig is. Kies je er voor om deze type voeding nog verder aan te bieden (wat op zich zeker kan en mag), let er dan zeer op dat je kindje voldoende ijzerrijke voeding eet.

Hieronder een beknopt lijstje met ijzerrijke en baby vriendelijke voedingsmiddelen:

 • Mager vers vlees (bv. rundvlees, paardenvlees, varkensvlees, kalfsvlees).
  Opmerking: Beperk echter de inname van rood vlees! Rood vlees is ijzerrijk, maar staat ook helemaal onderaan in de voedingsdriehoek. Het is ook het minst duurzame voedingsmiddel. Geef om deze redenen niet meer dan 15g per dag en geef het niet elke dag. Geef in elk geval geen bewerkt rood vlees aan je baby.
 • Vette vis (ansjovis, zeeduivel, sardienen)
 • Eieren
 • Groene (blad)groenten (bv. broccoli, postelein, schorseneer, spinazie)
 • Ontbijtgranen (ijzerverrijkt, geschikt voor baby’s)
 • Volkoren, meergranen graanproducten (deze producten zijn ook vezelrijk[3], bouw deze type voedingsmiddelen daarom best langzaam en geleidelijk op bij de vaste voeding)
 • Notenpasta's, -poeder en gedroogd fruit
 • Peulvruchten

Weetje:
Combineer een Vit C-bron met een ijzerbron, dat verhoogt de opname van ijzer aanzienlijk! Combineer geen dierlijke melkproducten met een ijzerbron, want dat houdt de opname van ijzer tegen. 

Ook interessant

Ben je benieuwd wat je kleintje volgende maand nodig heeft?
Bekijk dan het voedingsschema voor baby's van 12+ maanden.

Wil je graag een overzicht van alle voedingsschema’s?
Die vind je hier: voedingsschema's voor baby's.

Alvast bekend raken met het assortiment van Mama Deli?
Je vindt een overzicht van onze producten hier: babyvoeding kopen.

Geraadpleegde bronnen voedingsschema’s

Sites:


https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/aanbevelingen-hgr

https://www.gezondleven.be/files/voeding/Gezond-Leven-2017-gezond-weekmenu.pdf

https://www.kindengezin.be

https://plantbasedjuniors.com

https://eetexpert.be/

https://www.gezondleven.be/

https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9285_voedingsaanbev_16122016_a5.pdf

https://snugglesanddreams.mykajabi.com/preventie-moeilijk-eetgedrag

Boeken:

Albrecht, J. (2016). Het gewicht van Vlees. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers

Belgische Voedingsmiddelentabel, 5de editie, 2013
De Beule, V. (2021). Ik lust dat niet. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers
Demeyer, R. & Tommelein, E. (2022). Eet Als Een Expert Mini. Amsterdam: Bart Mol
Satter, E. (2005). Your Child’s Weight. Helping Without Harming. Birth Through Adolescence. Madison: Kelly Press.

Schittekatte, N. (2021). Slaap, baby, slaap. Tielt: Lannoo.

[1] Via de app “Zeker Gezond” vind je veel gezonde inspiratie

[2] De keuze van brood is een beetje afhankelijk van wat je nog aan vezelrijke voeding aanbiedt die dag. Volkoren varianten bevatten veel vezels en die kan je best geleidelijk aan opbouwen. Onder de 1 jaar zijn er geen aanbevelingen voor vezels maar de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels voor kinderen tussen 1 en 3 jaar bedraagt 15 g voedingsvezels per dag.

[3] Onder de 1 jaar zijn er geen aanbevelingen voor vezels maar de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels voor kinderen tussen 1 en 3 jaar bedraagt 15 g voedingsvezels per dag

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Levering in Vlaanderen

Op dit moment leveren alleen in Vlaanderen

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen