✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ Gratis verzending v.a. € 75,-

Voedingsschema voor jouw kind

 

 

4+ maanden: Je kindje laten wennen aan vast voedsel.

 • Tussen de 4 maanden en 6 maanden start je met het geven van oefenhapjes. Je kindje komt zo in aanraking met nieuwe smaken en verschillende structuren. Daarnaast ontwikkel je met de oefenhapjes de mondmotoriek door het afhappen van een lepeltje.
 • Oefenhapjes zijn niet meer dan een aantal hapjes om, zoals het woord al zegt: te oefenen. De borst- en flesvoedingen leveren namelijk in deze fase nog steeds alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Geef jij flesvoeding? Vanaf 6 maanden kun je overgaan op opvolgmelk met nummer 2 op de verpakking. De ochtendvoeding kun je nu ook aanbieden in de vorm van pap.
 • Het is verstandig om te beginnen met het geven van groente, omdat dit smaken zijn die je kindje echt moet leren eten. Fruit is lekker zoet van smaak en wordt veel sneller geaccepteerd. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel smaken door elkaar aan te bieden, zodat je kindje de verschillende smaken ook gaat herkennen. Meer weten over oefenhapjes? Lees dan onze blog hierover.
 • Vanaf 6 maanden kun je de structuur van de voeding wat grover aanbieden, zodat je kindje kan oefenen met kauwen. Dit is niet alleen belangrijk voor de eetontwikkeling, maar ook om later goed te kunnen praten. Je leest alles over het uitbreiden van de oefenhapjes in onze blog.

Verse babyvoedingNa de eerste enkele oefenhapjes is het tijd om te beginnen met de producten van Mama Deli! De tussendoortjes en 4+ maaltijden van Mama Deli zijn volledig afgesteld op deze behoefte. Zo bestaan de maaltijden voor 4+ maanden voornamelijk uit groente en de tussendoortjes uit een combinatie van groente en fruit. Daarnaast bevatten de hapjes slechts twee ingrediënten en zijn ze volledig gepureerd. Door de verschillende soorten smaken is er genoeg ruimte om te variëren, zodat je kindje niet verveeld raakt!

8+ Steeds meer vaste voeding en werken aan een vast dagritme.

 • Vanaf 8 maanden heeft je kindje al wat meer ervaring met eten: je kindje herkent smaken, kan van een lepeltje afhappen en doorslikken is een makkie!
 • Vanaf 8 maanden mag je je kindje volkorenbrood, (havermout)pap, een vast hapje in de avond met groenten, koolhydraten (rijst, aardappelen of pasta) en eiwitten (peulvruchten, ei, vis of vlees) geven.
 • Je kindje begint in een dagritme te komen met ontbijt, lunch, avondmaaltijd en twee tot drie gezonde tussendoortjes.
 • Hoe meer vaste voeding je kindje eet, hoe minder borst- of flesvoeding je hoeft te geven. Je bouwt in deze fase af naar drie melkvoedingen per dag: in de ochtend, middag en ’s avonds. Bij de tussendoortjes kun je je kindje water geven. Indien je flesvoeding geeft kun je bij 10 maanden overgaan op opvolgmelk met het nummer 3 op de verpakking. Daarnaast kun je vanaf 10 maanden yoghurt als toetje aanbieden om de melkvoeding in de avond af te bouwen.
 • In deze leeftijdsfase kun je de gepureerde groentehapjes vervangen voor eten met grovere structuren. 

De 8+ maanden hapjes van Mama Deli zijn niet meer volledig gepureerd, maar grof gemalen. Daarnaast is de productlijn vanaf 8 maanden, naast de tussendoortjes en maaltijden, aangevuld met havermoutjes om de dag goed en voedzaam te beginnen! Aangezien je kindje nu meer voedingsstoffen uit eten haalt, zijn er aan de 8+ maaltijden van Mama Deli de juiste koolhydraten toegevoegd zoals volkorenmacaroni en (zoete) aardappels, zodat jij langzaam kunt afbouwen met melkvoeding. 

12+ Lekker met het gezin mee-eten.

 • Wat vliegt de tijd toch, je kindje is alweer één jaar! In deze periode blijf je toe werken naar het volledige met de pot mee-eten. Zorg wel dat je zo min mogelijk zout gebruikt in je maaltijden.
 • Ook in de periode vanaf 12 maanden staat je kindje nog steeds open voor nieuwe smaken. Het is dus belangrijk dat je nog steeds nieuwe smaken aanbiedt en varieert in de hapjes die je geeft.
 • Let wel dat je kindje nog steeds zo’n acht tot tien keer moet proeven om aan een smaak te wennen. Niet elke nieuwe smaak zal dus meteen in goede aarde vallen.
 • In deze fase kan het zo zijn dat je nog steeds aan het afbouwen bent met de borst- en flesvoeding. Voel als ouder zelf aan of je kindje dit nog nodig heeft, want borst- en flesvoedingen zijn vanaf nu extra’s naast de vaste voeding. Je kindje is er nu in principe klaar voor om gewone melk te drinken.

Voor veel kindjes is het een grote stap om over te gaan van potjes naar met de pot mee-eten. Potjes worden namelijk na verhit, waardoor de smaken worden afgevlakt. Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen worden de hapjes van Mama Deli tijdens het proces na bereiding niet nogmaals verhit, waardoor de ingrediënten een veel puurdere smaak houden, net zoals bij jou uit de keuken! Zo wordt het met de pot mee-eten een stuk makkelijker.

Voor een uitgebreider advies en meer informatie over het voedingsschema van je kindje verwijzen wij je naar de website van het Voedingscentrum.

Bovenstaande informatie is een richtlijn en een advies van onze voedingsdeskundige. Uiteraard verschilt de behoefte en de ontwikkeling per kindje. Neem bij vragen of twijfel contact op met je (huis)arts of met het consultatiebureau.

Sluit

Levering in Vlaanderen

Op dit moment leveren alleen in Vlaanderen

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen